QUEVIURES DIGITALS

Queviures: m. pl. Provisions de boca, les coses de menjar.

ver.jpg BENVINGUTS AL WIKI* DE VALENCIÀ, LLENGUA I LITERATURA de l'IES SERPIS


"La gran literatura, com les arts plàstiques i la música, ens convida a pensar, a sentir, a mirar cap a l'interior de nosaltres mateixos i a revisar la nostra relació amb el món."
—Carles Duarte (Barcelona 1959)

Podeu enllaçar amb el nostre blog de Literatura per compartir poemes, cançons, vídeos i novetats literàries: http://glossari.blogspot.com/

INTERCANVI DE LLIBRES / Bookcrossing


  • Quin és el tipus de llibre que més t'agrada llegir: novel·les, contes, còmics, poemes, ...?
  • Et consideres un bon lector?
  • Quins llibres ens recomanes? Per què? És un llibre interessant, tracta temes que interessen els joves, manté l’atenció fins al final, no avorreix, hi ha intriga, amor, aventures, misteri, ha connectat amb els teus sentiments, t’ha emocionat, sorprés, ocorre en llocs que em són pròxims, o volguts, t’has identificat amb algun personatge,... Escriu la teua recomanació.
  • Creus que pot ser un llibre que interesse també els teus companys?
  • Estaries disposat a intercanviar llibres amb alumnes de l’institut interessats per la lectura?

Els llistats de llibres llegits i les valoracions els tindreu indicats a la biblioteca per on podeu passar per saber quins són els llibres recomants i posar-vos en contacte amb altres alumnes lectors per fer intercanvis.

Poseu-vos encontacte amb els vostres professors i tutors per poder participar.


PREMIS SAMBORI

Esteban.jpg Esteban Serrano rebent el Premi Sambori

Enhorabona als alumnes premiats de l'IES Serpis!


En l'edició 2012 dels Premis Sambori de creació literària en valencià han estat guardonats amb el 1r Premi de la comarca de València quatre alumnes de l'IES Serpis en els dos cicles d'ESO i Batxillerat. Els guanyadors són:

Andrea, en el centre, rep el seu premi
Héctor i Aitana amb els seus diplomes i els regals del Premi Sambori,
i les professores de Valencià de l'IES Serpis que els acompanyaren

Podeu accedir al text de les diferents obres a través de l'enllaç al pdf.


PREMI NOBEL DE LITERATURA 2011

I cada imatge abstracta del món és tan impossible com el dibuix d’una tempesta. La poesia de Tomas Tranströmer naix d´una tensió constant entre la llum i la fosca, d’un conflicte entre forces contraposades: en la paraula, en la natura, en l’home. A través d’una poètica rica en imatges, molt a prop del surrealisme, sempre ix a la superfície un llamp inesperat que tot ho vivifica. La psicologia, la metàfisica i la tradició literària són els altres eixos sobre els quals descansa la seua obra, una les més importants de la lírica contemporània.


Els records em veuen

Un matí de juny massa aviat per despertar-se

però massa tard per tornar-se a dormir.

He de sortir a la verdor atapeïda

de records, i em segueixen amb la mirada.

No es veuen, es fonen per complet

amb el rerefons, camaleons perfectes.

Són tan a prop que els sento respirar

malgrat que el cant dels ocells és eixordador.


La plaça salvatge. perifèric edicions.

Tomas Tranströmer (Estocolm, 1931). Premi Nobel de literatura 2011. És un dels poetes suecs que més han influït en la literatura universal. Psicòleg i traductor la seua obra està traduïda a més de cinquanta llengües. Ha escrit, entre d’altres, llibres com 17 dikter (1954), Hemligheter pa vägen (1958), Klangar och spar (1966), Mörkseende (1970), Stigar (1973), Det vilda torget (La plaça salvatge, 1983), Sorgegondolen (1996) i Den stora gatan (2004). Pel conjunt de la seua obra ha rebut diversos guardons com el Premi Internacional de Literatura Neustadt a Estats Units, el Petrach a Alemanya o el del Fòrum Internacional de la Poesia a Suècia.

Any Isabel de Villena

El 2011 es cumplix el 520 aniversari de la mort de Sor Isabel de Villena, el 610 del naixement de la reina Maria de Castella, dona d'Alfons el Magnànim, l’aniversari de l’edició de Valladolid del Tirant lo Blanch, i la recent edició canònica per part de l’AVL de L’Spill de Jaume Roig.

Entre les obres més influents que marquen una fita a l'hora de perfilar la sensibilitat religiosa dels segles XVI i XVII, destaquen les anomenades Vitae Christi, la finalitat de les quals no era altra que la de fomentar una afectuosa "imitació de Jesucrist". I, de totes les VC que circularen arreu d'Europa, la de sor Isabel de Villena, abadessa del valencianíssim monestir de la Trinitat, és, potser, la de major qualitat literària i la que traspua una més alta assimilació personal i artística, en clau femenina, dels models franciscans d'un art de meditar representat per les Meditacions de la Vida de Jesucrist i la VC d'Eiximenis.

El llibre de sor Isabel va tenir més èxit editorial en català que no el Tirant. Allò més remarcable d'aquesta edició -que, juntament amb un ms. fragmentari conservat en la BNM, representa l'única traditio rellevant per a la fixació crítica del text-, és la bella portada xilogràfica, amb l'escut abacial de l'autora dividit, d'una banda, per les armes del casal d'Aragó, al qual pertanyia sor Isabel, i, d'una altra, per les dels Manuel (mà alada amb espasa i lleó rampant), que la família de la monja havia heretat a través del feu de Villena.


005424_portada.jpg

La Vita Christi –escrita en llengua catalana/valenciana i publicada el 1497–, que té com a principals protagonistes les dones: la Verge Maria en primer lloc, seguida de Maria Magdalena i de moltes altres dones, sense oblidar les que s’aproparen a Crist en el camí del Gòlgota en les quatre estacions o escenes del Via Crucis –una devoció difosa al segle XIII per les clarisses i pels franciscans– on surten dones. I ho va fer, sobretot, reconeixent a allò femení lliure. N’és un exemple qualsevol –ja que el llibre n’està ple- la descripció que Isabel fa de l’alegria i l’emoció de Maria de Nazaret quan el seu nen (que recalca subtilment que és d’ella ja que ha nascut sense relació sexual amb un home) comença a parlar, és a dir, mostra que ha après de la seva mare l’orde simbòlic. Ella escriu, en concloure aquest episodi que ocupa dos capítols de la Vita Christi (89 i 90): “E la senyora, volent comunicar a Josep lo gran goig que tenia com lo senyor fill seu començava a parlar, cridà dient: Venite et audite quia Dominus locutus est, volent dir: Veniu, Josep, he haureu alegria car oireu lo Senyor fill meu que parla”.


Any Enric Valor

http://2batausiasmarch.blogspot.com/2010/11/centenari-del-naixement-denric-valor.html

Enric-valor-2(1).gif

*El terme WikiWiki és d'origen hawaià i significa: ràpid. Comunament per abreujar aquesta paraula s'utilitza Wiki i en termes tecnològics és un programari per a la creació de contingut de forma col·laborativa.

S'anomena Wiki a les pàgines Web amb enllaços, imatges i qualsevol tipus de contingut que pot ser visitada per qualsevol persona i editada pels administradors.

Aquest Wiki està editat per la professora de Valencià Pilar Garcia de l'IES Serpis de València amb l'objectiu de suggerir lectures als alumnes d'ESO i Batxillerat, i donar-los eines per treballar millor la llengua i la literatura.
A més, s'inclouen ressenyes dels alumnes de les lectures realitzades, reportatges sobre acitivitats de llengua i literatura, opinions i memòries del curs.

Altres blogs i webs d'interès:


Diccionaris en línia

Solució de problemes d'escriptura concrets

Correctors i traductors

Institucions d'interésAutoaprenentatge
Blocs d'interés

Webquests i caceres del tresor


Webs d'educació


Premsa